Categories: Columns

Je verdiepen in joods-christelijke literatuur?

Laat het woord ‘Israël’ vallen en je wordt omgeven door een kakofonie van geluiden. Met ‘Israël’ sta je in het brandpunt van talloze elkaar beconcurerende overtuigingen, van filosemitisme tot antisemitisme, van ‘bashing van de staat Israël’ tot ‘christenen voor Israël’, van liefde voor de Bijbel tot complottheoriën en eeuwen van Joden-vervolging. Laat het woord ‘Kerk’ vallen en je krijgt een soortgelijke kakofonie.

Niettemin kan niemand heen om de joods-christelijke invloeden op de geschiedenis van Europa, noch om het feit dat de Bijbel een product is uit het volk Israël. En je kunt dus stellen dat ook de Kerk – die met haar boodschap de hele wereld heeft beïnvloed – schatplichtig is aan het Joodse volk. Dus waarom zou je je eigenlijk niet verdiepen in joods-christelijke literatuur? Zonder die verdieping begrijpen we onze eigen geschiedenis niet.

Er is ook literatuur die nog een stap verder gaat. Daarin wordt gesteld dat we onze eigen manier van denken en ons eigen woordgebruik niet eens kunnen begrijpen zonder ons te verdiepen in de verhouding tussen Jood en niet-Jood en tussen christendom en jodendom.

Na de Tweede Wereldoorlog verschenen in Nederland – maar ook daarbuiten – boeken die deze verhouding tegen het licht houden en daarin heel wat bronvervuiling ontdekken die elk gesprek om tot betere relaties te komen ernstig verstoort.

De schrijvers van deze boeken zoeken naar oorspronkelijke bedoelingen en naar betere verhoudingen tussen Israël en de volkeren en/of tussen kerk en synagoge; zo mogelijk ook ten goede van andere groepen mensen en gezindten. Een geluid en een herbronning die de kakofonie in het joods-christelijke veld tot rust proberen te brengen. In ons boekenfonds geven we ook zulke schrijvers graag een stem.

Bart Gijsbertsen

Recent Posts

Conflicten ‘elders’ ondermijnen onze democratie

"Ik ben bang,’ schrijft Stefan Paas, ‘dat we dit steeds vaker zien in politieke partijen:…

4 weken ago

Er is geen weg naar de vrede, vrede is de weg

“Zalig de vredestichters, want zij zullen kinderen van de Eeuwige genoemd worden.” Deze ene zin…

4 weken ago

Alleen vrede kan de wereld redden

Wie pleit voor vrede, wordt al snel beschuldigd van naïviteit of verraad: “Moeten we dan…

4 weken ago

Het wordt tijd om je eigen pad te kiezen en je stem te bewaren.

"De wereld zal je vragen wie je bent, en als je het zelf niet weet,…

1 maand ago

Karma is geen gevangenis. Het is een kompas.

'Ik moet me er maar bij neerleggen… het is nu eenmaal mijn karma.' Ik hoorde…

1 maand ago

NieuwCea: Geloof is geen herhalen van oude formules is

‘Waar is het Leven dat we in het leven hebben verloren?,’ vroeg T.S. Eliot zich…

1 maand ago