Categories: Columns

Je verdiepen in joods-christelijke literatuur?

Laat het woord ‘Israël’ vallen en je wordt omgeven door een kakofonie van geluiden. Met ‘Israël’ sta je in het brandpunt van talloze elkaar beconcurerende overtuigingen, van filosemitisme tot antisemitisme, van ‘bashing van de staat Israël’ tot ‘christenen voor Israël’, van liefde voor de Bijbel tot complottheoriën en eeuwen van Joden-vervolging. Laat het woord ‘Kerk’ vallen en je krijgt een soortgelijke kakofonie.

Niettemin kan niemand heen om de joods-christelijke invloeden op de geschiedenis van Europa, noch om het feit dat de Bijbel een product is uit het volk Israël. En je kunt dus stellen dat ook de Kerk – die met haar boodschap de hele wereld heeft beïnvloed – schatplichtig is aan het Joodse volk. Dus waarom zou je je eigenlijk niet verdiepen in joods-christelijke literatuur? Zonder die verdieping begrijpen we onze eigen geschiedenis niet.

Er is ook literatuur die nog een stap verder gaat. Daarin wordt gesteld dat we onze eigen manier van denken en ons eigen woordgebruik niet eens kunnen begrijpen zonder ons te verdiepen in de verhouding tussen Jood en niet-Jood en tussen christendom en jodendom.

Na de Tweede Wereldoorlog verschenen in Nederland – maar ook daarbuiten – boeken die deze verhouding tegen het licht houden en daarin heel wat bronvervuiling ontdekken die elk gesprek om tot betere relaties te komen ernstig verstoort.

De schrijvers van deze boeken zoeken naar oorspronkelijke bedoelingen en naar betere verhoudingen tussen Israël en de volkeren en/of tussen kerk en synagoge; zo mogelijk ook ten goede van andere groepen mensen en gezindten. Een geluid en een herbronning die de kakofonie in het joods-christelijke veld tot rust proberen te brengen. In ons boekenfonds geven we ook zulke schrijvers graag een stem.

Bart Gijsbertsen

Recent Posts

Verhalen van een hemelventer

Eigenlijk zijn het drie boeken. Een boek met overwegingen over de Schepping. Een boek met…

2 maanden ago

Inspiratie door Bijbelse profeten

"Godsdiensten en religieuze tradities zijn nog altijd sterk aanwezig in de samenleving," zo betoogt dr.…

2 maanden ago

Het kleine goede doen

Je leest het regelmatig: een verkeersongeluk met doden. Het raakt je, maar al snel vraagt…

3 maanden ago

Religie als actuele kwestie

Volgens de Zweedse theologe Svenungsson is de huidige tijd niet te begrijpen zonder een gevoeligheid…

3 maanden ago

Leerzame lezing zet 101 namen in nieuw daglicht

BORCULO – Eerst de geschiedenis, dat wil zeggen: alle eerdere tragedies door de eeuwen heen,…

3 maanden ago

De Andere Kant van de Muur

Steeds meer kerken besteden aandacht aan de visie van de Palestijnse predikant Munther Isaac. HIj…

6 maanden ago