Categories: NieuwsSite blogs

Project Levenskunst

In het grillige landschap van het menselijk bestaan hebben mensen zich altijd afgevraagd hoe ze hun leven zinvol en vervuld kunnen maken. Het verlangen naar een goed geleefd leven, doordrenkt met betekenis en tevredenheid, heeft geleid tot een eeuwenoude zoektocht naar wijsheid en ethiek. Deze zoektocht heeft uiteindelijk geresulteerd in het concept van levenskunst – een benadering van het leven waarin het nastreven van een gelukkig en vervuld bestaan wordt beschouwd als een intrinsieke ethische keuze.

Levenskunst is een filosofisch perspectief dat verder gaat dan het simpelweg overleven en streven naar materiële welvaart. Het draait om het bewust vormgeven van het eigen leven, het cultiveren van deugden en het streven naar persoonlijke groei en harmonie. Als ethische keuze gaat levenskunst niet alleen over het individu, maar ook over de wijze waarop men zich verhoudt tot anderen en de samenleving als geheel.

Het fundament van levenskunst als ethische keuze rust op het idee dat het individu een actieve rol speelt in het creëren van zijn of haar eigen geluk en welzijn. Hierbij komt het belang van morele beslissingen naar voren, waarbij men zich bewust moet zijn van de gevolgen van zijn of haar acties voor zichzelf en anderen. Levenskunst vereist introspectie, zelfkennis en zelfbewustzijn om persoonlijke waarden en doelen te identificeren en na te streven.

Binnen de context van levenskunst worden deugden, zoals moed, rechtvaardigheid, wijsheid en matigheid, beschouwd als essentiële pijlers om een deugdzaam en vervuld leven te leiden. Het gaat niet alleen om het bereiken van persoonlijk succes, maar ook om het vinden van balans en harmonie tussen de verschillende aspecten van het leven, zoals werk, relaties, gezondheid en vrije tijd.

Levenskunst als ethische keuze kan verschillende perspectieven omvatten, afhankelijk van culturele achtergronden, filosofische tradities en persoonlijke overtuigingen. Het kan worden benaderd vanuit religieuze, seculiere of humanistische standpunten, maar de kern blijft hetzelfde: het verlangen om een moreel bewust, authentiek en vervuld leven te leiden.

In deze lezingencyclus zullen we dieper ingaan op de essentie van levenskunst als ethische keuze. We zullen de concepten, uitdagingen en voordelen onderzoeken die voortvloeien uit het omarmen van levenskunst als een pad naar een betekenisvol leven. Door het begrijpen van levenskunst als ethische keuze, kunnen we wellicht inspiratie en inzicht vinden om ons eigen leven vorm te geven en een positieve impact te hebben op de wereld om ons heen.

8 Okt  – Ignace de Haes – Levenskunst en het Niet-Weten

Een mens kan niet alles weten, zeker de toekomst niet, want die is ongewis en daarmee niet te controleren. Hoe meer je die controle wilt hebben op keuzes die met de toekomst te maken hebben, hoe meer je te maken krijgt met keuzestress. Het heeft dus veel meer zin je te verdiepen in de onzekerheden die horen bij het niet-weten, dan te investeren in controlemechanismen die de onzekerheden weg willen poetsen. Deze middag krijg je niet alleen uitleg hoe dat eventueel zou kunnen, maar ga je er ook mee aan de slag. En wie weet wat daar allemaal uitkomt!

Zie boek: Ignace de Haes en Paul van der Velde. ‘Weg van het onbekende. De zin van het Niet-Weten’ 

14 jan – Frank Bosman – Dwaasheid als levenskunst

De moderne mens smacht naar levenskunst, maar is deze kunst verloren. Wanhopig richten we onze blik naar buiten – in meer avonturen, meer seks, meer topervaringen aan de andere kant van de wereld – of naar binnen – in de zoveelste cursus mindfulness of tantrische seks. In deze lezing wijst de bekende cultuurtheoloog Frank G. Bosman een andere weg, zo oud als de weg naar Rome, maar nog altijd actueel: de weg van de dwaasheid. Aan de hand van gekke teksten uit het Oude en Nieuwe Testament, vreemde snuiters uit de christelijke traditie die de macht van deze wereld ongestraft tarten tot de idioten die vandaag de dag onze steden bevolken. Laat je verrassen, omarm je eigen dwaasheid! 

8 oktoberIgnace de Haes
12 novemberDirk van de Glind
10 decemberIneke Visser
14 janFrank Bosman
11 februariPaul van der Velde
10 maartHilde Debacker
14 aprilOdette de Theije
12 meiHein van Dongen
9 juniRinus van Warven
Rinus van Warven

Recent Posts

Conflicten ‘elders’ ondermijnen onze democratie

"Ik ben bang,’ schrijft Stefan Paas, ‘dat we dit steeds vaker zien in politieke partijen:…

4 weken ago

Er is geen weg naar de vrede, vrede is de weg

“Zalig de vredestichters, want zij zullen kinderen van de Eeuwige genoemd worden.” Deze ene zin…

4 weken ago

Alleen vrede kan de wereld redden

Wie pleit voor vrede, wordt al snel beschuldigd van naïviteit of verraad: “Moeten we dan…

4 weken ago

Het wordt tijd om je eigen pad te kiezen en je stem te bewaren.

"De wereld zal je vragen wie je bent, en als je het zelf niet weet,…

1 maand ago

Karma is geen gevangenis. Het is een kompas.

'Ik moet me er maar bij neerleggen… het is nu eenmaal mijn karma.' Ik hoorde…

1 maand ago

NieuwCea: Geloof is geen herhalen van oude formules is

‘Waar is het Leven dat we in het leven hebben verloren?,’ vroeg T.S. Eliot zich…

1 maand ago