Het geheim van Jezus van Nazeret

“Geloof bestaat uit de innerlijke ervaring, uit een persoonlijke houding, uit een ontmoeting tussen ik en Gij. En dat moet je ervaren anders gaat het weer over een autoritair overgedragen leer of zelfs ideologie”

Deze bovenstaande quote vond ik wel erg dicht bij de VKK komen. Dat doet dit boekje naar mijn idee wel vaker. Eugen Drewermann is een Duitse theoloog, bijbel-uitlegger en psychotherapeut. Met zijn werk brengt hij de leer weer terug naar de gewone mensen in de hedendaagse wereld.

Dit boek fungeert als vertaalslag van de bijbelse tijden naar de hedendaagse maatschappij. Want, laten we eerlijk zijn; de wereld is ‘nogal’ veranderd. Hoe kunnen we deze teksten toepassen op ons leven? We moeten de beelden zien te duiden in deze tijd. En dat is precies wat dit boek doet. Dat maakt het ook uitermate geschikt voor iedereen die met geloofsvragen zit.

Dit boek behandelt na een introductie in ieder hoofdstuk vragen en onder-werpen van studenten die godsdienstleraar Martin Feytag (zie foto) heeft verzameld en voorgelegd aan Drewermann, Het is daarom een mooie verzameling geworden waarin theologische onderwerpen uiteen worden gezet. 

Denk aan vragen/onderwerpen als: Wat betekent ‘maagdelijk geboren’?, ‘zoon van god?’ en ‘opwekking van de doden’. Je voelt dat Drewermann zijn hart en ziel in zijn werk heeft gestopt. Zoals hij zelf omschrijft ‘door Jezus geloof ik in God’. Jezus heeft zijn leven gevormd en dat voel je zeker bij het lezen van dit boek. Maar ook hij heeft zijn twijfels gehad, het geloven in wonderen bijvoorbeeld: God doet wonderen en heeft hierbij lak aan de wetten van de natuur.

“Dergelijke gedachten, misschien niet zo nadrukkelijk als ik ze nu verwoord, had ik al als schooljongen vanaf het moment dat ik überhaupt begon te denken. Ze leidden ertoe dat de Bijbel blijkbaar anders gelezen moet worden dan nu als we de zin ervan willen behouden. Anders ook dan de kerk voorschrijft. Hoe kunnen we het woord van God zo uitleggen dat de Bijbel geloofwaardig blijft?” Als snel komen we erachter dat de verhalen misschien niet hist-risch kloppen, maar dat maakt ze niet onwaar: de verhalen duiden het leven en geven het vorm. 

Dit boek geeft je het inzicht van Drewermann in de essentie van het christelijk geloof. Het zijn ingewikkelde onderwerpen, maar Drewermann weet op een begrijpelijke en toegankelijke manier tot de kern te komen. Een aanrader!

Recensie van Eva Dunlop: Deze recensie verscheen in de wintereditie 2022-2023 van het blad Reflectie van de Vrij Katholieke Kerk. De man op de foto is interviewer Martin Freytag

Geef een reactie

Your email address will not be published.