/

Waarom is er lijden in de wereld?

In 2009, tijdens mijn carrière als internationaal accountmanager in de hectische wereld van de halfgeleiderindustrie, ben ik begonnen met schrijven. Nooit met de bedoeling om er een boek van te maken. Ik worstelde vroeger als kind al vroeg met vragen als waarom ben ik hier? Waar kom ik vandaan en waar gaan wij naar toe? Kon uren naar de sterren staren en dacht, ‘waar houdt het heelal op… en wat zit daar dan weer achter’? Ik was als kind ook veel ziek, astmatische bronchitis en eczeem. Vroeg mij af waarom er lijden was op de wereld, waarom kinderen moesten lijden en waarom een God, als die al bestond, zoiets toestond? Tijdens de vele vliegreizen, het verblijf in hotels en op de luchthavens begon ik de vele vragen die ik had op te schrijven en probeerde er al schrijvend en denkend antwoorden op te vinden. 

Ik verslond boeken over esoterie en spiritualiteit, maar verdiepte me ook, vanuit mijn elektrotechnische achtergrond, in Natuurkunde en fascinerende Quantum fysische experimenten.

Ik verdiepte mij in de gedachten, de inzichten van anderen, van onze ouden, zocht in de religieuze, heilige geschriften, teksten en uitspraken van oude en nieuwe filosofen en spirituele leiders. Soms viel me iets binnen waarvan ik me achteraf wel eens afvroeg waar het vandaan kwam. Het leek soms wel eens, tijdens de vliegreizen, uit de lucht te vallen. Over de jaren heen verzamelde ik zo heel wat schrijfsels. Voorzichtig leek er structuur te ontstaan, de schrijfsels begonnen zich samen te voegen in hoofdstukken. Soms liet ik nieuwsgierige mensen wel eens wat lezen. Ik kreeg dan te horen dat ik het in een boek moest gaan gieten. Het was waardevolle informatie waar anderen iets aan kunnen hebben. Mensen waren enthousiast.

10 jaar gingen zo voorbij. Toen kwam het moment dat ik in 2019 besloot mijn drukke hectische baan op te zeggen en als eigen ondernemer, samen met mijn vrouw een eigen bedrijf in de preventieve gezondheidszorg te starten. Met het loslaten van de zekerheid van een baan en het springen in het diepe kwam alles in een stroomversnelling terecht. Die stap, waarmee ik mijzelf na een jarenlange worsteling bevrijdde uit een “gouden kooi’, was nodig om het boek helemaal af te kunnen ronden. Ik volgde in die periode ook de cursus “Reis langs de mysteriën” bij Jacob Slavenburg. Deze cursus gaf mij bevestiging en nog meer vertrouwen dat wat ik had geschreven toch echt wel de moeite waard was om te delen. Nadat Jacob ook een aantal stukken had gelezen heeft hij me geholpen met het vinden van een uitgever. Dat bracht mij uiteindelijk bij uitgeverij van Warven.

Nadat ik de moed bijeen had geraapt heb ik Rinus van Warven gebeld. De afspraak was snel gemaakt en op een mooie zonnige dag stapte ik met het manuscript onder de arm in het mooie Kampen bij het kantoor van Rinus binnen voor onze eerste kennismaking. Samen met een collega werd me gevraagd wat ik te vertellen had. Ik vatte het samen en Rinus vroeg of ik al iets bij me had wat hij kon lezen. Na het scannen van een aantal bladzijden fronste hij en vroeg hij me of ik dit allemaal al zelf had geschreven. Ik bevestigde dat en Rinus knikte instemmend en sprak de woorden, “hier kunnen we wel iets mee”. Ik dacht ‘YES’, kon het bijna niet geloven.

Ik kreeg de opdracht mee om de inhoud nog eens door te lopen en ervoor te zorgen dat in ieder geval een 10-tal vragen, die hij me meegaf, werden beantwoord of in ieder geval in het boek aan bod kwamen. Er gingen zo nog een aantal maanden overheen waarin we over en weer nog informatie uitwisselden en ik verder aan het boek sleutelde. Met een treffende titel en dito cover was het uiteindelijk zover en kon het boek worden gedrukt. Het was een enorme ervaring en hele happening om een dergelijk proces mee te kunnen maken, inclusief een serieuze boekpresentatie met familie, vrienden en de vele andere geïnteresseerden. Ik was zó ongelooflijk trots dat mijn gedachtegoed nu vastlag voor mijn nageslacht in een prachtig vormgegeven boek.

Ik heb de begeleiding van Rinus en zijn team als zeer prettig ervaren. Inmiddels zijn er al een aantal prachtige recensies geplaatst, onder andere door de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Maar het meest trots ben ik op het nawoord van Jacob Slavenburg, gnosis kenner, Nederlands cultuurhistoricus, auteur van diverse esoterische boeken en medevertaler van de Nag Hamadi geschriften. Menige van deze geschriften waren voor mij een feest van herkenning en gaven me de bevestiging dat de kennis en mijn inzichten die ik in het boek beschrijf, feitelijk oeroude kennis is die wij ons weer voorzichtig beginnen te herinneren. Zelfkennis vormt daarbij steeds de sleutel, die de toegang verschaft tot deze herinneringen. Ik hoop van harte dat mijn boek de geïnteresseerde lezer daarmee een eindje op weg kan helpen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.