//

Op zoek naar mijn joodse ziel

Opgevoed in een gereformeerd gezin, met een moeder die orthodox joods is groot gebracht tot aan het moment dat zij in 1942 moest onderduiken, ben ik gaandeweg in mijn leven op zoek gegaan naar mijn joodse ziel. Het werd een levenslange zoektocht. Het begon met mijn theologiestudie aan de Theologische Hogeschool in Kampen. Daarna volgden tijdens mijn werkzame leven als predikant heel wat cursussen en studies van het Jodendom.

Na vele jaren begon ik zelfs met Talmoedstudie bij rabbijn Tzvi Marx en maakte ik via mijn jongste broer kennis met hedendaags joods leven in de Middelburgse sjoel. Talloze malen bezocht ik ook Israël, ons tweede vaderland. Zo groeide gaandeweg mijn joodse ziel en kwam ik innerlijk en spiritueel in balans.

Een bijzonder moment was de publicatie in Coronatijd van mijn boek ‘Een Sterke Vrouw’ met 17 portretten van vrouwen uit de Talmoed. Daarna groeide het idee om samen met mijn dochter Judith niet alleen het verhaal van mijn moeder over haar onderduiktijd uit te geven, maar om ook samen een deel van ons levensverhaal te vertellen. Het verhaal over onze joodse ziel. In ‘De Ziel van Catharina’ hebben wij samen vorm gegeven aan dit idee.