Vandaag hooi, morgen haver

Vrijdag 28 okt. j.l. vond de premiere plaats van een bijzondere kindervoorstelling in de Stadkamer in Zwolle. Op 6 jan. 2024 wordt de voorstelling gespeeld in de Stadskazerne in Kampen. Ontdek de betovering van de middeleeuwen in ‘Vandaag hooi, morgen haver’ van Henk Swart. Het is een reis door de tijd met een hedendaagse sprookspreker, die de verhalen en levens van zes kinderen uit drie verschillende middeleeuwse tijdperken tot leven brengt. Deze verhalen, rijk aan avontuur, worden tot leven gebracht op een manier die zowel boeiend als leerzaam is.

Net als een middeleeuws drieluik is dit boek verdeeld in drie delen, die elk overeenkomen met een periode rond de jaren 1050, 1250 en 1350. Ieder deel is gewijd aan de ervaringen en lotgevallen van jongens en meisjes van je eigen leeftijd, hun dagelijkse worstelingen, hun hoop en hun dromen.

Dit boek herinnert ons eraan dat de geschiedenis een cyclus van goed en kwaad is, een constante strijd tussen onze hogere ambities en onze lagere instincten. Maar het bevat ook een bemoedigende boodschap: ieder van ons, ongeacht onze leeftijd of status, heeft de macht om te kiezen voor het goede en de wereld een betere plek te maken.

‘Vandaag hooi, morgen haver’ is een raam naar een verleden dat ons leert over het heden en ons inspireert voor de toekomst. Het is een uitnodiging om door schade en schande wijs te worden, om ons vast te klampen aan het goede in onszelf en anderen. En niet te vergeten: om te kiezen voor een leven van mededogen en gerechtigheid.