Evenementen rondom 100-ste geboortejaar Simeon ten Holt

Op 24 januari is het de honderdste geboortedag van componist Simeon ten Holt. Ter gelegenheid daar van schreef auteur/ cabaretier Arie Vuyk het boek ‘Vleugels’. Het boek is ontsprongen aan de behoefte
van de auteur om het hele oeuvre van Ten Holt opnieuw te belichten. Hij doet dit aan de hand van Simeons dagboeken. Een bron van informatie, maar ook informatie ‘aan de bron’. 

Vleugels biedt inzicht in de ontwikkeling van het werk van Ten Holt als musicus, maar ook als mens en denker, toneelschrijver en dichter. Dat levert boeiende invalshoeken en verrassende facetten op. Het boek wil met name de onbekendere levensbeschouwelijke aspecten van Ten Holt over het voetlicht brengen. 

Vleugels laat ook zien hoe de zoektocht van de componist door de tijden en muziekstromingen heen coherent is gebleven. Maar bovenal hoe de musicus trouw bleef aan zijn eigen kompas zonder zijn leer- en nieuwsgierigheid te beteugelen. 

Vleugels laat ook de man zien, worstelend met het leven, worstelend met zijn gevoelens en zijn overtuigingen, maar niet in de minste plaats met zijn maatschappelijk engagement. Passages uit de dagboeken die Simeon, uit bescheidenheid, niet in zijn autobiografie heeft opgenomen, vinden hier een natuurlijke plaats. 

‘Zelf heb ik nooit een meesterwerk geschreven. Hoe schrijf je een meesterwerk? Door het alleruiterste van jezelf te vergen. Zo diep kon of durfde ik nooit te gaan, Simeon ten Holt wel.’ 

Hans Dorrestijn 

‘Sinds het lezen van dit boek gebruik ik de titel A/. ta-lon als password.’ 

Piet-Jan van Rossum