Vrijheid en bevrijding

De boeken die bij Uitgeverij van Warven verschijnen staan in het teken van vrijheid en bevrijding.

Wat is jouw antwoord op geweld en onderdrukking als jij daarvan het slachtoffer bent? Die vraag kan alleen in de praktijk worden beantwoord. Munther Isaac, Luthers predikant in de Geboortekerk in Bethlehem is daar helder over: geweldloosheid, gebaseerd op het liefdesgebod van Jezus van Nazareth zoals dat tot ons komt in de zogenaamde Bergrede.

Hij schrijft dit boek in solidariteit met het Palestijnse volk, dat niet gezien en gehoord wordt. Maar hij is niet alleen solidair met hen. Ook Israëlische militairen ziet hij als zijn naasten. Voor bezetter en bezette geldt hetzelfde: wij missen ons doel, beeld van God te zijn.’

Het boek ‘Bezield Verband, de theologische lessen van de Acht Mei Beweging. Centraal in het boek staan de ontwikkelingen in de katholieke theologie aan het eind van de vorige eeuw. In het eerste deel wordt het ontstaan en de teloorgang van de ‘Acht Mei Beweging’ (1985-2003) beschreven. In deze beweging komt alles samen wat opdat moment in de katholieke kerk in Nederland veranderingsgezind is. In het boek worden ook lijnen naar de huidige tijd doorgetrokken .

Het boek ‘Maaike, in het voorportaal van Kamp Westerbork’ geeft de lotgevallen weer van een boerendochter die een liefdesrelatie krijgt met een bewoner van een joods Werkkamp in het Friese Fochteloo.  In het kader van de werkverschaffing waren er in de dertiger jaren van de 20e eeuw in het noorden en oosten van Nederland kampen opgericht waar werkloze westerlingen aan het werk gezet. In 1942 worden ruim 40 van deze kampen geconfisqueerd door de Duitse bezetter. Tal van joodse jongens en mannen werden uitgezonden naar deze kampen. Maar de werkkampen waren een voorportaal van Kamp Westerbork.

Geef een reactie

Your email address will not be published.