Reisverslag van generaties die worstelen met geloof en identiteit

Foto Smit - De ziel van Catharina
Foto Smit - De ziel van Catharina

Het verhaal van Catharina Keizer en haar familie is een bijzonder verhaal van  identiteitsworstelingen en persoonlijke reizen. Het boek “De ziel van Catharina” biedt een uniek inkijkje in de levens van drie generaties, die allen op hun eigen manier hebben geworsteld met hun identiteit.

Worsteling met identiteit en geloof

Catharina Keizer werd na haar onderduikperiode gereformeerd, maar keerde later terug naar de joodse godsdienst. Haar vader had zijn kinderen altijd geleerd om niet op te vallen als Jood, maar de oorlog veranderde alles. Catharina beschreef de oorlog als “vreselijke dingen die ons Joden overspoelden”, en deze ervaringen hadden een diepe impact op haar leven.

Na de oorlog worstelde Catharina met haar identiteit en geloof. Ze voelde zich aangetrokken tot zowel het christendom als het jodendom, en uiteindelijk koos ze voor het jodendom. Haar zoon Harry Smit werd later predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, maar hij voelde zich meer thuis bij de ethische dan bij de dogmatische stroming. Ook hij bezocht af en toe de synagoge.

Impact van generaties

Het verhaal van Catharina Keizer en haar familie is een diep persoonlijk verhaal. Het laat zien hoe de oorlog een diepe impact kan hebben op mensenlevens, en hoe deze impact nog generaties later voelbaar kan zijn. Het is een verhaal van zoeken, vinden en opnieuw zoeken naar wie je bent en waar je bij hoort.

Het boek “De ziel van Catharina” biedt een belangrijke boodschap over de kracht van veerkracht en doorzettingsvermogen. Ondanks de vele uitdagingen die Catharina Keizer en haar familie hebben moeten overwinnen, hebben ze nooit opgegeven. Ze bleven zoeken naar wie ze waren en waar ze bij hoorden, zelfs als dit betekende dat ze hun geloof moesten veranderen of zichzelf opnieuw moesten uitvinden.


Het verhaal van haar en haar familie geven een belangrijk inzicht in de complexiteit van identiteit en de impact die oorlog kan hebben op mensenlevens en is een fascinerend verslag van persoonlijke reizen, veerkracht en doorzettingsvermogen.

Lees het hele artikel via deze link

Geef een reactie

Your email address will not be published.